ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
BUDGET 4th WEEKEND OFFER

BUDGET 4th WEEKEND OFFER

Μοναδική προσφορά! Budget Weekend Offer Budget Weekend Offer (3 for...

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

Μοναδική προσφορά! Budget 4th Day Free of Charge Budget 4th Day Free of...

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

Μοναδική προσφορά! Προσφορά για τις ώρες 17:00 - 20:00Εξυπηρέτηση από Μόλα καλύβα...

IRINI APARTMENTS

IRINI APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Ειδική προσφορά για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο & Σεπτέμβριο -...

ANASTASIA HOTEL

ANASTASIA HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής στη Χανιώτη από 28/05 έως 13/06 Κάντε κράτηση για...

KRIOPIGI BEACH HOTEL

KRIOPIGI BEACH HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής από 23/05 εώς 10/06 Κάντε κράτηση για την διαμονής...

ROYAL HOTEL

ROYAL HOTEL

Μοναδική προσφορά! Κάντε την κράτηση σας απευθείας από την ιστοσελίδα μας και κερδίστε...

HELENAS APARTMENTS

HELENAS APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Μοναδικές προσφορές για τη διαμονή σας στο Πευκοχώρι! Από 15/05 –...

 • BUDGET 4th WEEKEND OFFER

  BUDGET 4th WEEKEND OFFER

 • BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

  BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

 • ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

  ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

 • IRINI APARTMENTS

  IRINI APARTMENTS

 • ANASTASIA HOTEL

  ANASTASIA HOTEL

 • KRIOPIGI BEACH HOTEL

  KRIOPIGI BEACH HOTEL

 • ROYAL HOTEL

  ROYAL HOTEL

 • HELENAS APARTMENTS

  HELENAS APARTMENTS

Μοναστήρια

Το Άγιο Όρος αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με 20 συνολικά μονές αλλά και σκήτες και ερημητήρια. Η έδρα βρίσκεται στις Καρυές που είναι και πρωτεύουσα της Αθωνικής Πολιτείας. Η ψηλότερη κορυφή του Άθωνα φτάνει τα 2.033 μέτρα.

Καρυές
Βρίσκονται στη μέση περίπου της χερσονήσου και πριν από 1000 χρόνια είχαν την ονομασία Μέση. Στο κέντρο των Καρυών βρίσκεται ο ναός του Πρωτάτου ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο ιερό βήμα φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε παλιό πύργο και περιέχει χειρόγραφους κώδικες και πολλά έντυπα.

Μονή Δοχειαρίου
Είναι η πρώτη μονή ξεκινώντας από την Ουρανούπολη, η οποία οφείλει το όνομα της στον δοχειάριο μοναχό Ευθύμιο. Δοχειάριος είναι ο καλόγερος που φροντίζει τα δοχεία σε κάθε μοναστήρι. Κατέχει τη 10η θέση ανάμεσα στις 180 μονές που είχε ο Άθως.

Μονή Ξενοφώντος
Απέχει από την μονή Δοχειαρίου περίπου μισή ώρα με τα πόδια. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον όσιο Ξενοφώντα. Κάηκε το 1817 και ξανακτίστηκε το νέο καθολικό με έξοδα του επισκόπου Φιλόθεου. Σήμερα είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Η μονή κατέχει την 16η θέση στην ιεραρχική σειρά των μοναστηριών.

Μονή Αγίου Παντελεήμονα
Είναι το ρωσικό μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β’ Παλαιολόγο και από ηγεμόνες της Σερβίας. Ξεχωρίζει με τους πράσινους τρούλους του. Απέχει μιάμιση ώρα από τη μονή Ξενοφώντος και 3 περίπου ώρες από τις Καρυές. Η μονή κατέχει την 19η θέση.

Μονή Ξηροποτάμου
Από την μονή Αγίου Παντελεήμονα απέχει περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 450 από την Πουλχερία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ως ιδρυτή τον Παύλο Ξηροποταμηνό. Η μονή διαθέτει το μεγαλύτερο τεμάχιο Τιμίου Ξύλου το οποίο μάλιστα έχουν την τιμή να το υποδέχονται και να το φιλοξενούν το χωριό Πετροκέρασα, 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό το έθιμο αναβιώνει από το 1768 και ανήμερα του Λαζάρου το μεταφέρουν πατέρες μοναχοί της ιεράς μονής. Η μονή κατέχει την 8η θέση.

Μονή Σίμωνος Πέτρα
Μετά τη μονή Ξηροποτάμου είναι το λιμάνι της Δάφνης και στη συνέχεια η μονή Σίμωνος Πέτρα, κτισμένη σε υψόμετρο 230 μέτρων πάνω σε απότομα βράχια. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα στα μέσα του 14ου αιώνα. Το 1821 οι μοναχοί εγκαταλείψαν το μοναστήρι λόγω πίεσης από Τούρκους αλλά ξαναγύρισαν το 1828. Η Σίμωνος Πέτρα κατέχει την 13η θέση.

Μονή Οσίου Γρηγορίου
Χτίστηκε τον 14ο αιώνα πάνω σε βράχο από τον Γρηγόριο τον Σιναΐτη και τους μαθητές του. Θεωρείται από τα πιο αυστηρά κοινόβια του Άθως, απέχει 1 ώρα περίπου από τη Σίμωνος Πέτρα και τέσσερις από τις Καρυές. Γιορτάζει του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου ενώ κατέχει την 17η θέση.

Μονή Αγίου Διονυσίου
Είναι χτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο, 80 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ιδρύθηκε το 1370 από τον Άγιο Διονύσιο ενώ ενισχύθηκε οικονομικά από βυζαντινούς αυτοκράτορες. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Γεννέσιο Ιωάννου του Προδρόμου και εορτάζει στις 24 Ιουνίου.
Απέχει μιάμιση ώρα από την μονή Οσίου Γρηγορίου και τέσσερις από τις Καρυές. Η μονή κατέχει την 5η θέση.

Μονή Αγίου Παύλου
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 140μ. στα ερείπια παλαιότερης μονής, από τον Παύλο Ξηροποταμηνό στα μέσα του 10ου αιώνα. Το καθολικό της μονής γιορτάζει την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου. Απέχει μια ώρα από τη μονή Αγίου Διονυσίου ενώ κατέχει την 14η θέση.

Μονή Μεγίστης Λαύρας
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου και είναι η πρώτη μονή που ιδρύθηκε στον Άθω.Λέγεται ότι ιδρυτής υπήρξε ο μοναχός Αθανάσιος ο Αθωνίτης, το 963, με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Το καθολικό αποτελεί κτίσμα του 10ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η βιβλιοθήκη είναι από τις πλουσιότερες του Αγίου Όρους με 2.050 χειρόγραφα και 10.000 αρχέτυπα, παλαίτυπα και άλλα έντυπα βιβλία. Η μονή Μεγίστης Λαύρας κατέχει την πρώτη θέση.

Μονή Καρακάλλου
Από τη Μεγίστη Λαύρα απέχει πέντε ώρες ενώ από την μονή Φιλοθέου τριάντα περίπου λεπτά. Είναι χτισμένη πάνω σε πλαγιά και ο πύργος της θεωρείται ο ομορφότερος σε ολόκληρο το Άγιο Όρος. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και εορτάζει στις 29 Ιουνίου. Εκτός από τα κειμήλια φυλάσσονται και πολλοί χειρόγραφοι κώδικες και βιβλία. Κατέχει την 11η θέση.

Μονή Φιλοθέου
Είναι χτισμένη στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τον Όσιο Φιλόθεο. Σε έγγραφο του 1021 αναφέρεται ως μονή «Πτέρης». Το καθολικό της εορτάζει στις 25 Μαρτίου, ανήμερα του Ευαγγελισμού ενώ το πολυτιμότερο από τα κειμήλια είναι η εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας. Από τη μονή Ιβήρων απέχει μιάμιση ώρα και από τις Καρυές δυόμισι ώρες. Κατέχει την 12η θέση.

Μονή Ιβήρων
Η επιβλητική μονή Ιβήρων ιδρύθηκε το 980 μ.Χ. από τον άρχοντα Ιωάννη των Ιβήρων. Εκτός από το ναό υπάρχουν 16 παρεκκλήσια με κυριότερο της Παναγίας της Πορταΐτισσας με τη θαυματουργή εικόνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Από τις Καρυές απέχει μιάμιση ώρα ενώ κατέχει την 3η θέση.

Μονή Κουτλουμουσίο
Ιδρύθηκε πριν το 988 μ.Χ., στη συνέχεια καταστράφηκε και ξανακτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Κωνστάντιο της οικογένειας Κουτλουμούς. Το καθολικό γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Από τις Καρυές απέχει μόλις 10 λεπτά ενώ κατέχει την 6η θέση.

Μονή Σταυρονικήτα
Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από το Νικηφόρο Σταυρονικήτα, αξιωματικό του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή. Είναι η μικρότερη μονή του Αγίου Όρους και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου την οποία βρήκαν οι ψαράδες στη θάλασσα με ένα στρείδι κολλημένο στο μέτωπο του Αγίου. Από τις Καρυές απέχει μιάμιση περίπου ώρα ενώ κατέχει την 15η θέση.

Μονή Παντοκράτορα
Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον Αλέξιο και τον Ιωάννη ενώ ενισχύθηκε και από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο. Το καθολικό εορτάζει στις 6 Αυγούστου ενώ στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται χειρόγραφα και 4.000 βιβλία. Από τη μονή Σταυρονικήτα απέχει μια ώρα ενώ κατέχει την 7η θέση.

Μονή Βατοπεδίου
Είναι χτισμένη στη βορειανατολική πλευρά της χερσονήσου και ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Θεοδόσιο Α’. Το καθολικό του εορτάζει στις 25 Μαρτίου ενώ στη βιβλιοθήκη φυλάσσονται πάνω από 1.700 χειρόγραφα, κώδικες, βιβλία. Κατέχει τη δεύτερη θέση.

Μονή Χιλιανδαρίου
Σέρβικη μονή χτισμένη σε ύψος 50μ. από τη θάλασσα, ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα από το Σέρβο ηγεμόνα Στέφανο Νεμάνια και το γιο του Ράτσκο. Το καθολικό της μονής γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα

Εισόδια της Θεοτόκου.
Από την μονή Εσφιγμένου απέχει κοντά στις δυόμισι ώρες ενώ κατέχει την 4η θέση.

Μονή Εσφιγμένου
Η παράδοση αναφέρει ότι κτίστηκε τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ και την αδελφή του Πουλχερία. Κατά τον 16ο αιώνα λεηλατήθηκε δυο φορές από πειρατές. Το καθολικό της τιμάται στην εορτή της Ανάληψης του Κυρίου ενώ κατέχει τη 18η θέση.

Μονή Ζωγράφου
Βουλγαρική μονή ιδρύθηκε από τους αδελφούς από την Αχρίδα, Μωυσή, Ααρών και Ιωάννη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Απέχει δυόμισι ώρες από τη μονή Χιλιανδαρίου και κατέχει την 9η θέση.

Μονή Κωνσταμονίτου
Βρίσκεται μέσα στο δάσος και ιδρύθηκε από τον Κώνσταντα, γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον 14ο αιώνα κάηκε από Καταλανούς πειρατές. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο. Από τη μονή Ζωγράφου απέχει μιάμιση ώρα ενώ κατέχει την 20η θέση.