ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
BUDGET 4th WEEKEND OFFER

BUDGET 4th WEEKEND OFFER

Μοναδική προσφορά! Budget Weekend Offer Budget Weekend Offer (3 for...

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

Μοναδική προσφορά! Budget 4th Day Free of Charge Budget 4th Day Free of...

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

Μοναδική προσφορά! Προσφορά για τις ώρες 17:00 - 20:00Εξυπηρέτηση από Μόλα καλύβα...

IRINI APARTMENTS

IRINI APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Ειδική προσφορά για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο & Σεπτέμβριο -...

ANASTASIA HOTEL

ANASTASIA HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής στη Χανιώτη από 28/05 έως 13/06 Κάντε κράτηση για...

KRIOPIGI BEACH HOTEL

KRIOPIGI BEACH HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής από 23/05 εώς 10/06 Κάντε κράτηση για την διαμονής...

ROYAL HOTEL

ROYAL HOTEL

Μοναδική προσφορά! Κάντε την κράτηση σας απευθείας από την ιστοσελίδα μας και κερδίστε...

HELENAS APARTMENTS

HELENAS APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Μοναδικές προσφορές για τη διαμονή σας στο Πευκοχώρι! Από 15/05 –...

 • BUDGET 4th WEEKEND OFFER

  BUDGET 4th WEEKEND OFFER

 • BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

  BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

 • ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

  ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

 • IRINI APARTMENTS

  IRINI APARTMENTS

 • ANASTASIA HOTEL

  ANASTASIA HOTEL

 • KRIOPIGI BEACH HOTEL

  KRIOPIGI BEACH HOTEL

 • ROYAL HOTEL

  ROYAL HOTEL

 • HELENAS APARTMENTS

  HELENAS APARTMENTS

Πόλεις και Χωριά της Χαλκιδικής


Κασσάνδρα

Δήμος Κασσάνδρας

Αγία Παρασκευή
Χωριό γνωστό για τις ιαματικές του πηγές όπου μέσα από τα βράχια αναβλύζουν θειούχα ιαματικά νερά και ενδείκνυνται για διάφορες παθήσεις.
Τα λουτρά της Αγίας Παρασκευής απέχουν 5 χλμ. από το χωριό. Ύστερα από τρία χιλιόμετρα στο δρόμο για Νέα Σκιώνη βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, το οποίο αποτελεί μετόχι της ιεράς μονής της Αγίας Αναστασίας. Διατηρεί τοιχογραφίες αγίων ενώ εντυπωσιακή και θαυματουργή είναι η εικόνα της Παναγίας. Η ιστορία της Παναγίας Φανερωμένης της Ν. Σκιώνης ξεκινάει από τον 16ο αιώνα. Τότε δεν υπήρχε το σημερινό χωριό αλλά το παλιό που ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία. Σύμφωνα με παραδόσεις η Παναγία διάλεξε αυτό το σημείο, δίπλα στη θάλασσα, για το κτίσιμο της εκκλησίας. Οι δε παλιοί διηγούνται ότι από μια πέτρα που βγήκε από τη θάλασσα με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω της ανάβλυζε κάποιο υγρό όταν επρόκειτο να συμβεί κάτι κακό.

Άθυτος
Θα την ακούσετε Άθυτο ή Άφυτο. Κτισμένη στην άκρη ενός βράχου ο οποίος καταλήγει με έντονες κλίσεις στη θάλασσα, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Κασσάνδρας αλλά όλης της Χαλκιδικής. Μαρτυρίες για την Άθυτο υπάρχουν από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. εμφανίζεται σε έγγραφα του Αγίου Όρους με το όνομα Άφετος. Ο παλιός οικισμός βρίσκεται γύρω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου (1857) και κατά μήκος τριών βασικών δρόμων από τους οποίους οι δυο καταλήγουν στην εκκλησία. Τα περισσότερα σπίτια είναι διώροφα και διακρίνονται δυο τύποι: ο πλατυμέτωπος με ορθογωνική κάτοψη και ο τετράγωνος με τετράγωνη κάτοψη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή Χαμπεζέικα με τα παραδοσιακά σπίτια. Ο προϊστορικός λόφος Κουτσόμυλος (σήμερα λειτουργεί ως wine bar), τα λείψανα τειχών αλλά και τα ίχνη αρχαίου λατομείου δείχνουν ότι στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. είχε ιδρυθεί από Χαλκιδείς αποίκους η αρχαία Άφυτις. Σ’ αυτήν υπαγόταν το ιερό του Άμμωνα Δία, του Διονύσου και των Νυμφών ενώ υπήρξε κι αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σήμερα η Άθυτος συγκεντρώνει πολλούς αλλοδαπούς που έχουν ανακαλύψει την ομορφιά της αλλά και Έλληνες. Στην πλατεία της ξεχωρίζει το κτίριο Αλετρά στο οποίο λειτουργεί λαογραφικό μουσείο ενώ κατά μήκος του Βράχου, πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το χωριό, λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες, μαγαζάκια με διακοσμητικά, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο χωριό θα βρείτε και ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες για ευχάριστη και άνετη διαμονή. Μισό χιλιόμετρο μετά την Άθυτο, υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη δυτική πλευρά της χερσονήσου και στην Κασσανδρεία (+ 4,7 χλμ.).

Καλάνδρα
Όμορφο χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια, το οποίο σύμφωνα με αγιορείτικα έγγραφα που σχετίζονται με το μετόχι της μονής Χειλανδαρίου φαίνεται να υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Η Καλάνδρα είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία Μένδη, αποικία των Ερετριέων.

Καλλιθέα
Το χωριό πιθανώς πήρε το όνομα του από την πολύ ωραία θέα που έχει από την πλατεία. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Στην Καλλιθέα αξίζει να επισκεφτείτε το ιερό του Άμμωνος Δία, το οποίο συνδέεται με την αρχαία Άφυτο. Κατά τους χρόνους της αρχαιότητας, ο Άμμωνας Δίας, η ύψιστη θεότητα του ελληνικού πάνθεου, λατρευόταν, και αυτό αποδεικνύει ο ναός του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.Χ., αφιερωμένος σ’ αυτόν. Σήμερα η Καλλιθέα αποτελεί πόλο έλξης για τη νεολαία και για όλους όσους αγαπούν τη διασκέδαση και την έντονη νυχτερινή ζωή. Εδώ είναι συγκεντρωμένα τα νυχτερινά μαγαζιά, τα κλαμπ, τα μπαράκια και οι ταβέρνες, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, είδη ένδυσης, τράπεζες κ.ά. Στην Καλλιθέα θα βρείτε επίσης πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους φωτεινούς σηματοδότες της Καλλιθέας, παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αφού το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί κόμβο για την ανατολική και δυτική πλευρά της χερσονήσου Κασσάνδρας.

Κασσάνδρεια
Η Κασσάνδρεια ή Βάλτα είναι το κέντρο των κυριότερων υπηρεσιών της χερσονήσου Κασσάνδρας. Είναι γνωστή από τον 16ο αιώνα, ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο σιτηρών ενώ διατηρεί ακόμη δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Αποτελεί έδρα του δήμου Κασσάνδρας ενώ λειτουργούν και τράπεζες, κέντρο υγείας, εφορία, διοικητήριο όπου στεγάζεται η εφορία, δημόσιο ταμείο και δικαστήρια.

Κασσανδρινό
Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Φούρκα, το Κασσανδρινό είναι ορεινό χωριό με πέτρινα σπίτια, και φημίζεται για τις ταβέρνες του που σερβίρουν ντόπια κρέατα.

Κρυοπηγή
Η Κρυοπηγή ή Παζαράκια είναι χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου και απέχει από τη θάλασσα 1.200μ. Η μοναδική ιστορική πληροφορία αναφέρεται στον χαλασμό της Κασσάνδρας το 1821.
Από την πάνω πλευρά του δρόμου αξίζει να περπατήσετε στα δρομάκια του οικισμού, να επισκεφτείτε την πλατειούλα της με τα πετρόχτιστα σπίτια και τα ταβερνάκια. Στην Κρυοπηγή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και παιδικές κατασκηνώσεις.

Νέα Σκιώνη
Παλιά ονομαζόταν Τσαπράνι και βρισκόταν στην ομώνυμη τοποθεσία, 3 χλμ. περίπου βόρεια του σημερινού. Πήρε τη σημερινή της ονομασία υπενθυμίζοντας την αρχαιότερη αποικία της Κασσάνδρας. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Σήμερα αποτελεί τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχεία, ταβέρνες, ουζερί, καφέ μπαρ και ένα γραφικό λιμάνι. Στο δρόμο για την Καλάνδρα θα συναντήσετε την τοποθεσία Μόλα Καλύβα, η οποία αποτελεί επίνειο του Κασσανδρινού. Εκεί κοντά βρίσκεται και η αρχαία Μένδη που κάποτε ανθούσε λόγω της εμπορίας του περίφημου Μενδαίου οίνου ο οποίος κυκλοφορούσε σε ειδικούς αμφορείς. Στα νομίσματά της απεικονιζόταν ο θεός του κρασιού, Διόνυσος. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας.

Νέα Φώκαια
Χτισμένη από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας το 1922 η Νέα Φώκαια αποτελεί μικρό τουριστικό κέντρο με γραφικό λιμανάκι με ψαρόβαρκες, ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα, λίγες καφετέριες. Αυτό που κλέβει την παράσταση είναι ο πύργος του Αγίου Παύλου, πάνω στο λόφο, κτίσμα του 1407. Αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου πάνω στο λόφο,  κτίσμα του 1407. Αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου ενώ εκεί εγκαταστάθηκε ο αρχηγός της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπάς.

Παλιούρι
Βρίσκεται στη άκρη της χερσονήσου της Κασσάνδρας, και όσον αφορά το όνομα του λέγεται ότι προέρχεται από την παλιουριά, ένα φυτό που ευδοκιμεί στην περιοχή. Στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέραμβος την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος. Αυτή η πόλη βρισκόταν ανάμεσα στις τοποθεσίες Χρούσω και Αράπης (ύψωμα με πανοραμική θέα). Το ακρωτήριο της Κασσάνδρας ονομάζεται Κάνιστρο και από το Παλιούρι απέχει 8 χλμ. Υπήρχε ναός του Απόλλωνα Καναστρέου, ήταν ιωνικού ρυθμού και αυτό το μαρτυρεί ένα κιονόκρανο εντοιχισμένο πάνω στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.Από την παραλία Χρούσω του Παλιουρίου αναχωρούν ημερήσιες κρουαζιέρες για τον περίπλου του Τορωναίου κόλπου ενώ η περιοχή προσφέρεται και για καταδύσεις. Διανύοντας 6 χλμ. σε δρόμο με πευκοδάσος δεξιά και αριστερά και καταπληκτική θέα στις δυτικές και νότιες ακτές της Κασσάνδρας, φτάνετε στην Αγία Παρασκευή. Στο 4ο χλμ. Παλιουρίου – Αγίας Παρασκευής λειτουργεί ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Πευκοχώρι
Γνωστό και ως Καψόχωρα στο Πευκοχώρι τοποθετείται η αρχαία πόλη Νεάπολις. Πυκνοκατοικημένο χωριό το Πευκοχώρι και κοσμοπολίτικο προσφέρει στους επισκέπτες του άνετη διαμονή, διαθέτοντας ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κατά μήκος της παραλιακής αλλά και στα δρομάκια του χωριού θα βρείτε εστιατόρια, μπαράκια και ζαχαροπλαστεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα κ.ά. Στην περιοχή λειτουργούν και παιδικές κατασκηνώσεις ενώ υπάρχει και σχολή καταδύσεων. Στα 4,5 περίπου χλμ. από το Πευκοχώρι χωματόδρομος οδηγεί στο Γλαρόκαβο, πανέμορφος φυσικός όρμος.

Πολύχρονο
Παλιό χωριό ακουστό από τον 18ο αιώνα το Πολύχρονο αποτελεί καλοκαιρινό τουριστικό θέρετρο συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε στη θέση Γερομοίρι κλασικών και αρχαϊκών χρόνων. Το Πολύχρονο σήμερα σφύζει από ζωή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτει μεγάλη σε μήκος οργανωμένη παραλία ενώ κατά μήκος του παραλιακού της δρόμου υπάρχουν ταβέρνες και μπαρ. Τρία χιλιόμετρα δυτικά του Πολύχρονου, σε υψόμετρο 300 μ. βρίσκεται η λιμνούλα της Μαυρόμπαρας η οποία παρουσιάζει μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Αποτελεί μνημείο της φύσης από το 1997 και μοναδικό υδροβιότοπο με δύο σπάνια είδη της νεροχελώνας Emydidae. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν περιπατητικά μονοπάτια, πηγές καθώς και μια σπάνια άγρια βλάστηση. Από το Πολύχρονο ξεκινάει δασικός ασφαλτοστρωμένος δρόμος 6,5 χλμ., που καταλήγει στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Κασσάνδρας και συγκεκριμένα στο χωριό Κασσανδρινό.

Ποσείδι
Το Ποσείδι πιθανώς οφείλει το όνομα του στο θεό Ποσειδώνα. Εκεί είναι το ακρωτήρι από τη δυτική πλευρά της χερσονήσου, το οποίο στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ποσειδώνιο και όλη η γύρω περιοχή ανήκε στην αρχαία Μένδη. Χαρακτηριστικός δε είναι ο φάρος του. Στο Ποσείδι λειτουργούν φοιτητικές κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βεβαίως υπάρχουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και ταβερνούλες ουζερί.

Σάνη
Εδώ βρισκόταν η αρχαία Σάνη η οποία ήταν και αυτή μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα η Σάνη αποτελεί πολυτελές παραθεριστικό κέντρο με ξενοδοχειακά συγκροτήματα μπροστά στη θάλασσα αλλά και ιδιωτικές βίλες μέσα στα πευκοδάση. Μεταξύ άλλων εντυπωσιάζει ο βυζαντινός πύργος της αγιορείτικης μονής Σταυρονικήτα, στην χερσόνησο του οποίου κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με μελέτες αυτή η χερσόνησος πρέπει να ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Σάνης.

Σίβηρη
Παραθεριστικός παραθαλάσσιος οικισμός με ιδιόκτητα σπίτια, ξενοδοχεία για άνετη και ευχάριστη διαμονή, ταβερνούλες και καφέ μπαρ.
Στο αμφιθέατρο της Σίβηρης πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνει το «Φεστιβάλ Κασσάνδρας».

Φούρκα
Χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Στα δυο χιλιόμετρα προς την παραλία βρίσκεται η Σκάλα Φούρκας γεμάτη καφετέριες και beach bars, ταβέρνες, φαστ φουντ, μαγαζιά, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χανιώτη
Είναι κτισμένη πιθανά στη θέση της παλιάς πόλης Αιγή (ή Αιγαί). Η Χανιώτη τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί ένα πολύβουο κοσμοπολίτικο θέρετρο με σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, πιτσαρίες, εστιατόρια, ουζερί, beach bar, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, ντίσκο, ζαχαροπλαστεία, κ.ά.  Από Χανιώτη υπάρχει δρόμος που οδηγεί στη Νέα Σκιώνη και την Αγία Παρασκευή.

Σιθωνία

Δήμος Σιθωνίας

Άγιος Νικόλαος
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Χαλκιδικής ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση δημιουργήθηκε από τη συνένωση των κατοίκων μικρότερων οικισμών. Στην τοποθεσία Βέτρυνος νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, υπάρχουν ίχνη προϊστορικού οικισμού. Κατά τον 14ο αιώνα κατοικούνταν και η περιοχή Πύργος, βορειοανατολικά, που τα κλασσικά χρόνια εξελίχθηκε σε πολιτισμό με την ονομασία Σιγγός, υπήρχε η μονή του Αγίου του Χρυσοκαμάρου μετόχι της μονής Ξενοφώντος. Έγγραφα του 1300 αναφέρουν ότι κατοικούνταν και ο συνοικισμός Φουρνεία, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμη και σήμερα στην περιοχή Παλαιόφουρνος. Σήμερα ο Άγιος Νικόλαος διατηρεί παλιά σπίτια πέτρινα ενώ πολύ όμορφη είναι η κεντρική πλατεία με τους καφενέδες και τις ψησταριές. Επίνειο του Αγίου Νικολάου είναι ο Όρμος Παναγιάς, σε απόσταση 2,5 χλμ.

Βουρβουρού
Πρόκειται για παραθαλάσσιο τουριστικό χωριό της ανατολικής Σιθωνίας, με ιδιόκτητα σπίτια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και τον οικισμό του καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον κόλπο της Βουρβουρού περιτριγυρίζουν εννέα μικρά νησάκια με μεγαλύτερο το Διάπορο.

Νέος Μαρμαράς
Ο Νέος Μαρμαράς δημιουργήθηκε το 1922 από πρόσφυγες που ήρθαν από το νησί Μαρμαράς της Μικρά Ασίας. Μέχρι τότε η περιοχή αποτελούσε ιδιοκτησία της μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Την ιστορία και παράδοση των κατοίκων του Νέου Μαρμαρά συμβολίζει η βάρκα «Σαντάλα» που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής στο νησί Μαρμαράς στη Μικρά Ασία. Αντίγραφο της θα δείτε στο κεντρικό λιμανάκι του οικισμού. Στην εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών φυλάγονται οι εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες. Σήμερα ο Νέος Μαρμαράς είναι το πιο κοσμοπολίτικο χωριό στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, κάμπινγκ, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, ουζερί και πιτσαρίες, κλαμπ, μπουζούκια, σούπερ μάρκετ, κάβες, τουριστικά γραφεία, τράπεζες, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, με είδη ρουχισμού, πίστα για καρτ, κέντρο υγείας. Δίπλα στο Νέο Μαρμαρά είναι η τοποθεσία Παράδεισος με αμμουδερή παραλία, ενοικιαζόμενα και ταβερνάκια. Σε απόσταση δυο χιλιομέτρων νότια από το Νέο Μαρμαρά βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς».

Νικήτη
Είναι χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη Γαληψός που είχε και αυτή σημαντικό ρόλο κατά την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου.  Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής πρέπει να ανήκε σε μοναστήρια του Αγίου Όρους (Μεγίστης Λαύρας, Ξηροποτάμου, Ξενοφώντος). Στους φωτεινούς σηματοδότες ο δρόμος κατηφορίζει για την παραλία κατά μήκος της οποίας λειτουργούν ταβερνάκια και ουζερί μπροστά στη θάλασσα, καφέ μπαρ, ενοικιαζόμενα ενώ υπάρχουν και ιδιόκτητα σπίτια. Από την επάνω μεριά του δρόμου σχετικές πινακίδες σας οδηγούν στον παραδοσιακό ιστό της Νικήτης με πέτρινα σπίτια – αρκετά αναπαλαιωμένα-, στενά δρομάκια, μια πλατειούλα με τη βρύση, το πλάτανο, ένα ταβερνάκι, ένα καφέ και κάνα δυο ξενώνες. Στην κορυφή του οικισμού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικήτα, κτίσμα του 1867. Αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή αποτελεί ο «Διάπλους» του Τορωναίου κόλπου. Πάνω στον κεντρικό δρόμο της Νικήτης θα βρείτε παντοπωλεία, μαγαζιά κινητής τηλεφωνίας, μπουγάτσες, καταστήματα με καλοκαιρινά είδη, κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ. Αποτελεί έδρα του δήμου Σιθωνίας. Δυο χιλιόμετρα μετά τη Νικήτη ξεκινάει ουσιαστικά η διαδρομή για τη χερσόνησο της Σιθωνίας.

Όρμος Παναγιάς
Ο βυζαντινός ναός που βρίσκεται εκεί έδωσε το όνομα του στην περιοχή. Στο γραφικό λιμανάκι του Όρμου θα βρείτε ταβερνάκια, καφέ μπαρ και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από τον Όρμο ξεκινούν ημερήσιες κρουαζιέρες για τον περίπλου του Άθως.

Παρθενώνας
Ορεινό χωριό το οποίο εγκατέλειψαν οι κάτοικοι του το 1970 και εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μαρμαρά. Ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Παρθενόπολη. Ο Παρθενώνας είναι χτισμένος στις πλαγιές του Δραγουδέλη (ή Ίταμου) του ορεινού όγκου της Σιθωνίας με υψόμετρο 810μ. Τα τελευταία χρόνια το χωριό έχει αποκτήσει και πάλι ζωή. Πολλά από τα παλιά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί διατηρώντας έτσι το χωριό το παραδοσιακό του χρώμα. Λειτουργούν δυο τρεις ταβέρνες (η μια και το χειμώνα), ένα καφέ μπαρ και λίγοι ξενώνες. Στο Παρθενώνα υπάρχει και πολιτιστικός σύλλογος ο «Παρθενών» ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 από μια ομάδα νέων Παρθενιωτών. Σκοπός τους ήταν να διατηρήσουν την παράδοση, να διασώσουν τα ήθη και τα έθιμα αλλά και να κρατήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών.

Πόρτο Κουφό
Φυσικό λιμανάκι και ένα από τα ασφαλέστερα της Ελλάδος, το Πόρτο Κουφό προσφέρει ήσυχο αραξοβόλι για τα αλιευτικά και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη από όλους τους ανέμους. Ο Θουκυδίδης το αναφέρει ως «Κωφός λιμήν». Έξω από το λιμάνι βρίσκεται το νοτιότερο ακρωτήριο της Σιθωνίας, τα Καρτάλια. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή περιοχή με βραχώδεις ακτές ψηλότερες των 100μ. Το Πόρτο Κουφό διαθέτει λίγα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα το λιμανάκι και ταβερνούλες.

Σάρτη
Πρόκειται για προσφυγικό χωριό το οποίο χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αφισσιά, νησί της θάλασσας του Μαρμαρά στη Μικρά Ασία. Η τοποθεσία ήταν μετόχι και κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ. αναφέρεται ότι ανήκε στη μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. Στην ίδια θέση ή στη γύρω περιοχή ήταν χτισμένη η αρχαία Σάρτη, από όπου πήρε το χωριό και το σημερινό του όνομα. Η Σάρτη σήμερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή και διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, οβελιστήρια, καφέ μπαρ, κλαμπ, ουζερί, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης, κάβες, σούπερ μάρκετ, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.ά.

Συκιά
Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής, η δε παλιά της ονομασία ήταν Λογός και σύμφωνα με αγιορείτικα έγγραφα η περιοχή ανήκε στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Για την προέλευση του ονόματος της Συκιάς υπάρχουν διάφορες εκδοχές: η πρώτη σχετίζεται με τη σκιά του Άθως, η δεύτερη από παράφραση της αρχαίας πόλης της περιοχής (Σίγγος) που με το πέρασμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τελικά Συκιά. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρεται στην ύπαρξη μιας γέρικης συκιάς γύρω από την οποία χτίστηκε το χωριό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραδοσιακός παλιός ιστός του χωριού με στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια καθώς και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του 1819, η οποία κάηκε δυο φορές. Στο λόφο Κούκο υπάρχουν τα ερείπια κάστρου ενώ ανασκαφές αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικήθηκε από τον 11ο αιώνα. Στη Συκιά και στη γύρω περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ ενώ οι ταβέρνες της φημίζονται για τα ντόπια, κρεατικά.

Τορώνη
Υπήρξε μια από τις πλέον σημαντικές πόλεις της αρχαίας Χαλκιδικής, η οποία καταστράφηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. από επιδρομές των βαρβάρων ενώ στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού. Στη χερσόνησο της Λυκήθου βρισκόταν η δεύτερη ακρόπολη της Τορώνης και σήμερα διατηρούνται τα ερείπια βυζαντινού κάστρου, η καταστροφή του οποίου τοποθετείται πιθανότατα επί Τουρκοκρατίας. Στο δρόμο που ενώνει την παραλία της Τορώνης με το Πόρτο Κουφό βρίσκεται η κατεστραμμένη Βασιλική του Αγίου Αθανασίου του 5ου αιώνα μ.Χ. Η παραλία της Τορώνης εκτείνεται σε μήκος 2 χλμ.

Κεντρ. Χαλκιδική - Δυτική ακτή

Δήμος Νέας Προποντίδας

Άγιος Μάμας
Οδεύοντας προς τη χερσόνησο της Σιθωνίας στα τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση υπάρχει πινακίδα προς Άγιο Μάμα. Ο Άγιος Μάμας διαθέτει μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία ενώ φημίζεται για το πανηγύρι του που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι ρίζες του πανηγυριού κρατάνε από τα βυζαντινά χρόνια. Στα 2,5 χλμ. βρίσκεται και ο Προϊστορικός οικισμός Αγίου Μάμαντα.

Νέα Ηράκλεια
Κοντά στην Νέα Καλλικράτεια βρίσκεται το προσφυγικό χωριό, η Νέα Ηράκλεια, στο οποίο βρέθηκε αργυρή λειψανοθήκη του Δ΄ και Ε΄ αιώνα μ.Χ. με γλυπτές παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή διαθήκη και στις τέσσερις πλευρές της. Οι παραστάσεις απεικονίζουν τον Χριστό ανάμεσα στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, τον Δανιήλ στον Λάκκο των λεόντων, τους τρεις Παίδες εν καμίνω και τον Μωυσή στο Όρος Σινά να παίρνει τις δέκα εντολές. Το εύρημα αυτό φυλάσσεται επίσης στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, ενώ στον Άγιο Παύλο υπάρχουν πολλοί αμπελώνες και το σταφύλι αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν του Δήμου.

Νέα Καλλικράτεια
Πριν την χερσόνησο της Κασσάνδρας και σε απόσταση 43 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Νέα Καλλικράτεια οφείλει το όνομά της στους πρόσφυγες από την Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης, που μετακινήθηκαν το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή. Κατά τη βυζαντινή εποχή, η γη που είναι χτισμένο το χωριό ανήκε στο μετόχι Στόμιον της αγιορείτικης μονής Ξενοφώντος. Σήμερα η Νέα Καλλικράτεια διαθέτει μεγάλη οργανωμένη παραλία, πολλά μπαράκια και καφετέριες, ταβέρνες, ξενοδοχεία για άνετη διαμονή κ.ά.

Νέα Μουδανιά
Οι κάτοικοι της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης πόλης της Δυτικής Χαλκιδικής είναι πρόσφυγες που ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία. Τα Νέα Μουδανιά σφύζουν από ζωή χειμώνα καλοκαίρι. Τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, μπαράκια, μουσείο αλιευτικών σκαφών και εργαλείων, ταβέρνες και γραφικά ουζερί με θέα τη θάλασσα, ψητοπωλεία, κ.ά. είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολιτιστικά δρώμενα προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Νέα Ποτίδαια
Τα παλιά χρόνια ήταν γνωστή με το όνομα «Πόρτες της Κασσάνδρας» ή «Πόρτες» ενώ κατά την αρχαιότητα μαζί με την Όλυνθο ήταν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Και τη Νέα Ποτίδαια ίδρυσαν το 1922 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Η θέση της είναι στρατηγική αφού ελέγχει δυο κόλπους, το Θερμαϊκό και τον Τορωναίο. Η διώρυγά της η οποία αναφέρεται ήδη από την εποχή του Στράβωνα (1ος αιώνας μ.Χ.) ανοίχτηκε οριστικά το 1930. Σήμερα η Νέα Ποτίδαια αποτελεί σύγχρονο τουριστικό θέρετρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, διαθέτει μεγάλη σε μήκος παραλία, μπαράκια και ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα, ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, καταστήματα με τουριστικά είδη, κ.ά.

Φλογητά
Παραθαλάσσιο προσφυγικό χωριό, το οποίο στις μέρες μας είναι αναπτυγμένο τουριστικά και διαθέτει ταβερνάκια, καφετέριες και μπαράκια και βεβαίως αμμουδερή παραλία. Κοντά στα Φλογητά σώζεται σε ερείπια το μετόχι της αγιορείτικης μονής του Αγίου Παντελεήμονα, κτίσμα του 17ου μ.Χ. αι., όπου μετά τον ξεριζωμό λειτούργησε για πολλά χρόνια αμερικανικό νοσοκομείο, που περιέθαλψε εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατεστημένους στην περιοχή.

Κεντρική Χαλκιδική

Δήμος Πολυγύρου

Άγιος Πρόδρομος
Μικρό, ορεινό χωριό, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, στο δρόμο προς την Αρναία, την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος. Ονομαστά είναι τα σουβλάκια Αγίου Προδρόμου στις πολυάριθμες ταβέρνες που θα βρείτε στο κέντρο του χωριού.

Βάβδος
Όμορφο ορεινό χωριό, με παλιά σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά στις καταπράσινες πλαγιές, λιθόστρωτους δρόμους, γραφικά στενά και ωραία πλατεία μ' ένα πελώριο πλατάνι.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη μελισσοκομία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία ενώ αρκετοί εργάζονται στα γειτονικά μεταλλεία λευκολίθου. Η Βάβδος είναι γενέτειρα του Νικολάου Γερμανού, βουλευτή και πολιτικού της Β. Ελλάδας, του ιδρυτή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (το 1926). Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται ο πέτρινος μονολιθικός άμβωνας των παλαιοχριστιανικών χρόνων στον ενοριακό ναό του χωριού, που αποτελεί απόδειξη ότι ο γενικός χώρος της Βάβδου κατοικούνταν από την ύστερη ρωμαιοκρατία και πέρα.

Βράσταμα
Γραφικό ορεινό χωριό στον Χολομώντα, από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής και σε απόσταση 15 χλμ. ανατολικά του Πολυγύρου. Ονομάζεται αλλιώς και Βραστά. Στο χωριό ανήκουν και οι οικισμοί Κελλί και Πλανά. Το χωριό πήρε το όνομά του από κάποιον καλόγερο ονόματι Βράσταμο. Είναι διάσημο για το τσίπουρό του, το οποίο παρασκευάζεται από τα κούμαρα του Χορτιάτη. Μη χάσετε τη γιορτή ρακής τον Δεκαπενταύγουστο. Στο χωριό λειτουργεί παραδοσιακός ξενώνας ο οποίος στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό.

Γαλάτιστα
Η Γαλάτιστα αναφέρεται ήδη από τα τέλη του 9ου μ.Χ. αι. και αργότερα, ενώ μετά την επικράτηση των Τούρκων, περί το 1500, είναι ιδιοκτησία του Ισχάκ Πασά. Στην περιοχή της Γαλάτιστας, χαμηλότερα από τον οικισμό, κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, εικάζεται ότι βρισκόταν ο αρχαίος Ανθεμούς, πόλη που δέσποζε και κυριαρχούσε στην ομώνυμη περιφέρεια. Ο Ανθεμούς παραχωρήθηκε από τους Πέρσες στη Μακεδονία και ο βασιλιάς της Αμύντας Α' τον πρόσφερε ως δώρο στον τύραννο Ιππία, γιο του Πεισίστρατου αλλά εκείνος αποποιήθηκε την προσφορά. Στη Γαλάτιστα άνθισε για μια περίοδο, τον 19ο αι., η αγιογραφία και το χωριό ανέδειξε μία πλειάδα αγιογράφων που κόσμησαν με τις εικόνες και τις νωπογραφίες τους πολλούς ναούς στη Χαλκιδική και την υπόλοιπη Β. Ελλάδα.

Γερακινή
Η Γερακινή είναι από τα πρώτα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Χαλκιδικής. Υπήρξε μικρός συνοικισμός των εργατών που δούλευαν στα μεταλλεία λευκολίθου. Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπάρχουν ταβέρνες, ουζερί, μπαράκια καθώς και πολλά ιδιόκτητα σπίτια.

Μεταμόρφωση
Οδηγώντας στον κεντρικό δρόμο και ύστερα από μια όμορφη διαδρομή 9 χλμ. ανάμεσα σε πευκόδασος φτάνετε στη Μεταμόρφωση, οικισμός χτισμένος από πρόσφυγες της Μικρά Ασίας. Διαθέτει μεγάλη παραλία, παιδικές κατασκηνώσεις μέσα σε πυκνό πευκόδασος δίπλα στη θάλασσα, ξενοδοχεία, δυο κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Όλυνθος
Η Νέα Όλυνθος γειτνιάζει με την αρχαία Όλυνθο (+1,5 χλμ.) και αποτελεί συνέχεια του βυζαντινού χωριού Μυριόφυτο. Λέγεται ότι το σημερινό όνομα το πήρε από τον κτήτορά της Όλυνθο, αδελφό του Θράκα βασιλιά Ρήσσου. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το πήρε από τον ήρωα Όλυνθο, γιο του ποτάμιου θεού Στρυμόνα. Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος που κάθε καλοκαίρι διοργανώνει τη «Γιορτή Ελιάς». Βόρεια της Ολύνθου, στη θέση Μαριανά, υπάρχει οχυρός πύργος του 14ου αιώνα κτισμένος από την αγιορείτικη μονή Δοχειαρίου. Σε απόσταση 7 περίπου χιλιομέτρων υπήρχε η αρχαία πόλη Μηκύβερνα, λιμάνι της Ολύνθου, η οποία πρέπει να καταστράφηκε τότε που κατέστρεψε ολοκληρωτικά την Όλυνθο ο Φίλιππος Β' το 348 π.Χ.

Ορμύλια
Χωριό από την επάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου, η ονομασία της Ορμύλιας αποτελεί παράφραση του ονόματος της αρχαίας πόλης Σερμύλης που τοποθετείται κάπου στη γύρω περιοχή.
Έξω από την Ορμύλια βρίσκεται η γυναικεία μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η παραλία της Ορμύλιας απέχει 7,5 χλμ. από το χωριό.

Πολύγυρος
Πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής και έδρα του δήμου Πολυγύρου, βρίσκεται στο κέντρο του νομού και είναι χτισμένος στις νότιες υπώρειες του Χολομώντα σε υψόμετρο 550 μέτρων. Όσον αφορά το όνομα του, υποστηρίχτηκε ότι προέρχεται από τις πολλές κλιτύες των αλλεπάλληλων λόφων. Μια άλλη εκδοχή είναι από το Πολύγερός λόγω του πολύ καλού κλίματος αλλά και από το Πολύ-ιερός τόπος λόγω ενός μεγάλου ιερού που υπήρχε στην περιοχή. Αναφορά στον Πολύγυρο γίνεται από τα βυζαντινά χρόνια· εκεί έγινε η έναρξη της επανάστασης της Χαλκιδικής, στις 17 Μαΐου του 1821. Στον Πολύγυρο περπατήστε στον παραδοσιακό ιστό του με τα στενά δρομάκια του και τα παλιά σπίτια. Γραφική είναι η τοποθεσία «Έξι Βρύσες» με τις χαρακτηριστικές της έξι βρύσες. Εκεί λειτουργεί εστιατόριο αναψυκτήριο που προσφέρεται για ξεκούραση, καφέ και φαγητό. Άλλη όμορφη τοποθεσία είναι η «Παναγία» με το ομώνυμο εκκλησάκι ενώ σε απόσταση 6 χλμ. στο δρόμο που οδηγεί προς το Ταξιάρχη και πάνω από το Γενικό Νοσοκομείο, βρίσκεται η τοποθεσία «Τσουκαλάς» με πανοραμική θέα προς τη κωμόπολη. Στο κέντρο του Πολυγύρου επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό του μουσείο. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, στον Πολύγυρο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα ενώ στην περιοχή θα βρείτε ξενώνες για διαμονή, ταβέρνες και γραφικά ουζερί για τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές.

Ταξιάρχης
Το χωριό αναφέρεται ως Λόκοβη στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ενώ το σημερινό του όνομα το απέκτησε το 1928 από τον προστάτη άγιο του, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 με τραγικές όμως συνέπειες. Οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό και σκότωσαν και αιχμαλώτισαν όσους δεν πρόλαβαν να κρυφτούν. Ο Ταξιάρχης ελευθερώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 1912. Υπάρχουν δυο είσοδοι για το χωριό: η δυτική που αποτελεί και την κυρίως είσοδο, που γίνεται από την πηγή Σιποτούρα ή Τσιποτούρα και η βόρεια η οποία γίνεται από την περιοχή Σταυρός και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο Ταξιάρχης είναι κτισμένος σε δυο πλαγιές, τη δυτική και τη νοτιοανατολική και βρίσκεται ανάμεσα σε τέσσερις πηγές: Σιποτούρα, Πάνω και Κάτω Πηγάδι και Πχό (τοπικό νερό). Η πλατεία του χωριού ονομάζεται χορός ή χοροστάσι, όνομα πολύ παλιό που σημαίνει τόπος χορού. Αυτό δηλαδή που γινόταν κάθε Κυριακή μετά την πρωινή λειτουργία στην εκκλησία. Εκεί υπάρχουν καφενεία, το άγαλμα του Γιάννη Παρλιάρη οπλαρχηγού Μακεδονομάχου, το Ηρώο, το κοινοτικό κατάστημα, το δημοτικό σχολείο, το ιατρείο. Πιο κάτω είναι η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ η οποία πήρε το όνομά της από τον πολιούχο του χωριού, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου.
Στον Ταξιάρχη λειτουργεί ο γυναικείος συνεταιρισμός «Ευ γεύεσθαι» με τοπικά προϊόντα όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τραχανά κ.ά. Φημίζεται για τα μανιτάρια του και κυρίως για την ποικιλία αυγομηλάκια, ονομασία που προέρχεται από το χρώμα του αυγού. Άλλα τοπικά προϊόντα είναι τα φασόλια ιδιαίτερα τα «παρδαλά», οι πατάτες Χολομώντα καθώς και δασικά προϊόντα όπως τα καυσόξυλα και τα κάρβουνα. Επίσης τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται δυναμικά η καλλιέργεια ελάτων που προορίζονται για χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Στην περιοχή του Χολομώντα και γύρω από τον Ταξιάρχη υπάρχουν πολλές δασικές διαδρομές τόσο για πεζοπορία όσο και για ορεινή ποδηλασία και τετρακίνητα οχήματα. Επίσης, θα βρείτε παραδοσιακούς αγροτουριστικούς ξενώνες που προσφέρουν ευχάριστη και άνετη διαμονή και λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ψακούδια
Παραθαλάσσιος οικισμός με ξενοδοχεία με θέα τη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνάκια, καφέ μπαρ, μίνι μάρκετ και μαγαζάκια με καλοκαιρινά είδη.

Κεντρ. Χαλκιδική - Ανατολική ακτή

Δήμος Αριστοτέλη

Αμμουλιανή
Είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό γύρω στους 600 κατοίκους, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η Αμμουλιανή μέχρι το 1925 ήταν μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν δυο τρεις καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία. Η έκταση του νησιού είναι 4,5 χλμ. Στην Αμμουλιανή λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο, κάμπινγκ, γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι, καφέ μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, σούπερ μάρκετ κ.ά. Το νησί συνδέεται με φεριμπότ από την ακτή της Τρυπητής (120 χλμ. από Θεσσαλονίκη) και η απόσταση είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια. Δρομολόγια στο τηλέφωνο του λιμεναρχείου Ουρανούπολης 23770 71248 και στο λιμεναρχείο Ιερισσού 23770 22666.

Αρναία
Επί τουρκοκρατίας ονομαζόταν Λιαρίγκοβη, «Άρνη», «Άρναι» και «Αυγαία» ήταν οι αρχαίες ονομασίες της ενώ η σημερινή της προέκυψε το 1928 από τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος Άρνη και τα τρία τελευταία του Αυγαία. Το 1821 ήταν ένα από τα 42 συνολικά χωριά που κάηκαν ολοσχερώς από τον Μπαϊράμ πασά. Υπήρξε κεφαλοχώρι και ένα από τα 12 Μαντεμοχώρια της περιοχής όπου συγκέντρωνε πολλούς εμπόρους και επαγγελματίες. Οι κάτοικοι της καθώς και των υπόλοιπων Μαντεμοχωρίων έφυγαν προς το Άγιο Όρος, την Αμουλιανή και προς την πλευρά του Παγγαίου. Η Αρναία απελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 2 Νοεμβρίου του 1912. Όταν οι κάτοικοι επέστρεψαν στον τόπο τους μετά την καταστροφή, άρχισαν να χτίζουν το καμένο χωριό. Είναι χαρακτηρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού ως «Ιστορικός τόπος» διατηρώντας σημαντικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Πυρήνας του χωριού είναι η κεντρική πλατεία, το «παζάρι» όπως ονομάζεται. Εκεί βρίσκονται καφενεία, ταβερνάκια, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα ενώ λίγο πιο πάνω στο αρχοντικό «Γιατράδικο» στεγάζεται το Λαογραφικό μουσείο. Στη θέση «χοροστάσι» βρίσκεται το παλιό σχολειό του χωριού – ιστορική έδρα του δήμου Αριστοτέλη- και η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου η οποία χτίστηκε το 1812 ενώ κάηκε κατά την επανάσταση του 1821. Το καμπαναριό της χτίστηκε το 1889 και βρίσκεται πλάι στο παλιό σχολειό. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου είναι η μεγαλύτερη της Χαλκιδικής σε χώρο και ύψος. Από το «χοροστάσι» ο δρόμος αριστερά οδηγεί προς την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και την κάτω γειτονιά της Αρναίας. Ο δρόμος δεξιά οδηγεί προς τη Βαρβάρα ένα άλλο Μαντεμοχώρι, το Νεοχώρι, τα Στάγειρα, την Ουρανούπολη και το Άγιο Όρος. Αξίζει να πάτε και στο άλσος της Αγίας Παρασκευής με το ομώνυμο ξωκλήσι το οποίο εορτάζεται στις 26 Ιουλίου όπου είναι και η μεγάλη γιορτή της Αρναίας με τρανό πανηγύρι. Για πανοραμική άποψη της Αρναίας θα ανεβείτε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, σε απόσταση 2,5 χλμ. Τοπικά προϊόντα της Αρναίας είναι τα υφαντά, το μέλι, η μουντοβίνα δηλαδή τσίπουρο από μέλι, οι μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γομάτι
Μεγάλο χωριό, ανάμεσα σε χαμηλούς λόφους με ελιές. Βρίσκεται εδώ από το 1932, όταν το ομώνυμο βυζαντινό χωριό που βρισκόταν βορειότερα ισοπεδώθηκε από τους σεισμούς και οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερη θέση. Κοντά στο χωριό υπάρχει ένα πέτρινο δίτοξο γεφύρι. Η παραλία του χωριού βρίσκεται στη θέση Δεβελίκι.

Ιερισσός
Έδρα του δήμου Αριστοτέλη και μια από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του νομού Χαλκιδικής, η Ιερισσός ήταν η αρχαία Άκανθος και αποικία των κατοίκων της Άνδρου ενώ πρωτοκατοικήθηκε τα προϊστορικά χρόνια. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από το λατινικό ericius, Ερισσός, Ιερισσός. Υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 1821 επαναστάτησε και κάηκε από τους Τούρκους. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ιερισσού ήταν το πρυτανείο της αρχαίας Ακάνθου ενώ εντυπωσιακός είναι και ο πύργος Κρούνας. Σήμερα η Ιερισσός αποτελεί παραθεριστικό κέντρο προσφέροντας άρτια υποδομή για αξέχαστες διακοπές. Το ενυδρείο της λειτουργεί από το Μάιο του 2005 και φιλοξενεί ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή από τον κόλπο της Ιερισσού όπως μουρμούρες, σελάχια, μπαρμπούνια, πέρκες, ζαργούς, αστακούς κ.ά. Είναι χωρητικότητας 40 κυβικών μέτρων, περιέχει θαλασσινό νερό το οποίο ανανεώνεται συνεχώς με ειδική αντλία που συνδέεται με τη θάλασσα. Επίσης, στο αμφιθέατρο του κέντρου Πολιτισμού της Ιερισσού προβάλλονται τρισδιάστατες στερεοσκοπικές προβολές βίντεο σε κοίλη οθόνη.

Μαύρο Αλώνι
Πρόκειται για τοποθεσία στην Ιερισσό όπου το 1821 κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική, οι Τούρκοι κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη έσφαξαν 400 Ιερισσιώτες. Έκτοτε, για να τιμηθεί η θυσία, κάθε χρόνο την τρίτη μέρα του Πάσχα, στο χώρο αυτό τελείται τρισάγιο και στη συνέχεια στήνεται χορός όπου συμμετέχει πλήθος κόσμου. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή ενώ το τραγούδι είναι γεμάτο υπονοούμενα για την πολυπόθητη λευτεριά. Η λιτανεία ξεκινάει από την κεντρική εκκλησία της Ιερισσού με την εικόνα της Αναστάσεως, τα λάβαρα, τους ιερείς και την εθνική μας σημαία, πορεύεται με ψαλμωδίες και τον ήχο του ξύλινου σήμαντρου και κατευθύνεται στη θέση «Αλώνι». Στο δρόμο για τα Νέα Ρόδα βρίσκονται τα καρνάγια της Ιερισσού εκεί όπου φτιάχνουν και επιδιορθώνουν ψαροκάικα αλλά και τουριστικά σκάφη με παραδοσιακό τρόπο. Χρησιμοποιούν μονάχα ξύλο (πεύκο ή ρόκο) και πρόκειται για μια τέχνη που δε μαθαίνεται, δε διδάσκεται, αλλά πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

Μεγάλη Παναγία
Ορεινό χωριό, περίπου 13 χλμ. από την Αρναία, η Μεγάλη Παναγία παλαιότερα λεγόταν Ρεβενίκια. Όσον αφορά τη σημερινή ονομασία, τον 19ο αιώνα χτίστηκε κοντά στο χωριό ένα ξωκλήσι για να στεγάσει μία θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε εκεί. Ο ναός έγινε γρήγορα μεγάλο προσκύνημα, από το οποίο ονομάστηκε το χωριό Μεγάλη Παναγία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παλιά σπίτια του χωριού.

Νέα Ρόδα
Χωριό κτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Εκεί ο βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης το 480 π.Χ. άνοιξε διώρυγα για να περάσει τον πολυπληθή στόλο του. Η διώρυγα είχε μήκος 12 στάδια, περίπου 2.900 μ., και πλάτος που επέτρεπε να περνούν ταυτόχρονα δυο τριήρεις. Σήμερα μόλις και διακρίνεται. Τα Νέα Ρόδα είναι το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό της βόρειας Χαλκιδικής. Ιδρύθηκε αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή στη θέση «Πρόβλακας» από 40 περίπου οικογένειες προσφύγων. Σήμερα αποτελεί παραθεριστικό θέρετρο με όμορφη παραλία, ξενοδοχεία και κάμπινγκ, μπαράκια και ταβερνούλες.

Ολυμπιάδα
Στην βορειοανατολική ακτή της Χαλκιδικής, στο δρόμο για τη χερσόνησο του Άθως βρίσκεται η Ολυμπιάδα, η οποία χτίστηκε μετά τη μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες σε έναν σημαντικό ιστορικό χώρο, αυτόν της αρχαίας Σταγείρου. Τότε λεγόταν τότε Λιμπιάδα, γιατί σύμφωνα με παραδόσεις στην περιοχή εξόρισε ο Κάσσανδρος τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδα.
Το σημερινό χωριό, κτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας, απλώνεται στο μυχό ενός φυσικού λιμανιού, πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες, που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών τους θερινούς μήνες.

Ουρανούπολη
Πρόκειται για προσφυγικό χωριό που δημιούργησαν πρόσφυγες από τα Μαρμαρονήσια και την Καισαρεία, λίγο μετά το 1924. Η περιοχή της σημερινής Ουρανούπολης ανήκε στη μονή Βατοπεδίου ήδη από το 1018 και ονομαζόταν Προσφόριον. Το όνομα Ουρανούπολη σε ανάμνηση της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στην περιοχή των Νέων Ρόδων, δόθηκε στον οικισμό το 1946. Σήμερα η Ουρανούπολη η οποία αποτελεί την πύλη για το Άγιο Όρος είναι ένα αξιόλογο τουριστικό θέρετρο με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (απέχουν 2-3 χλμ. έξω από το κέντρο), ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρότερες μονάδες, καφέ μπαρ, εστιατόρια, μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης κ.ά. Κατά την παραμονή σας στην Ουρανούπολη αξίζει να επισκεφτείτε τον Πύργο Προσφορίου, να απολαύσετε μια κρουαζιέρα στην Αθωνική χερσόνησο ενώ έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε βαρκάκι και να περιηγηθείτε στα νησάκια Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Ουρανούπολη καθώς και στην Αμμουλιανή.

Πυργαδίκια
Βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Σιγγιτικού κόλπου, στο μυχρό μεταξύ Σιθωνίας και Αγίου Όρους. Τα Πυργαδίκια ή Άγιος Δημήτριος όπως αλλιώς είναι γνωστό το χωριό είναι χτισμένα πάνω σε βραχονησίδα, το δε όνομά τους σχετίζεται με τη φρυγική λέξη gordo που σημαίνει πόλη. Το χωριό είναι προσφυγικό και δημιουργήθηκε το 1922 από πρόσφυγες που ήρθαν από την Αφθόνη της περιοχής Μαρμαράς της Μικρά Ασίας. Στην εκκλησία της Παναγίας Καστρέλλας βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας που έφεραν οι κάτοικοι από την Αφθόνη. Οι Τούρκοι την είχαν πετάξει στη θάλασσα αλλά οι κάτοικοι τη βρήκανε μέσα σε κάστρο. Έτσι πήρε και το όνομα Καστρέλλα. Όσον αφορά την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, από όπου πήρε και το επίσημο όνομα του το χωριό, είναι χτισμένη πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα μ.Χ. και κάποτε λειτούργησε και ως σχολείο. Για πανοραμική θέα, από τους Αγίους Θεοδώρους ο δρόμος οδηγεί στο ξωκλήσι Μεταμόρφωση του Σωτήρος, παλιό παρατηρητήριο των Τούρκων.

Στάγειρα
Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 500μ. ανάμεσα στα δάση του Στρατονικού Όρους και τους κόλπους της Ιερισσού και του Στρυμονικού.  Η πόλη ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ίωνες αποίκους της Άνδρου ενώ λίγο αργότερα έφτασαν άποικοι και από τη Χαλκίδα.  Στα Στάγειρα γεννήθηκε το 384 π.Χ. ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλόσοφους ερευνητές και διανοητές. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αμύντα Β' Νικόμαχος και η Φαιστίδα. Ανέλαβε τη διαπαιδαγώγηση του Μέγα Αλέξανδρου για οκτώ χρόνια όπου τον μύησε στα αριστουργήματα της Ελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης δίνοντας έμφαση στον Όμηρο. Ο Αριστοτέλης απεβίωσε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ., οι Σταγειρίτες όμως μετέφεραν επισήμως και έθαψαν τα οστά του μέσα στην πόλη τους. Σήμερα στα Στάγειρα εκτός από το άλσος Αριστοτέλους αξίζει να δείτε την εκκλησία Γένεσης της Θεοτόκου η οποία χτίστηκε το 1814 με τη βοήθεια της αγιορείτικης μονής Χιλανδαρίου ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξωκλήσι Παναγούδα η Σπηλιώτισσα, χτισμένο μέσα σε βράχο. Εκεί πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο άλσος Αριστοτέλους εκτός από τον ανδριάντα του μεγάλου φιλόσοφου θα δείτε και 10 όργανα τα οποία δείχνουν μερικά από τα φυσικά φαινόμενα που γίνονται αναφορές στο σύγγραμμα του μεγάλου δασκάλου «Τα φυσικά».