ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
BUDGET 4th WEEKEND OFFER

BUDGET 4th WEEKEND OFFER

Μοναδική προσφορά! Budget Weekend Offer Budget Weekend Offer (3 for...

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

Μοναδική προσφορά! Budget 4th Day Free of Charge Budget 4th Day Free of...

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

Μοναδική προσφορά! Προσφορά για τις ώρες 17:00 - 20:00Εξυπηρέτηση από Μόλα καλύβα...

IRINI APARTMENTS

IRINI APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Ειδική προσφορά για τους μήνες Μάιο - Ιούνιο & Σεπτέμβριο -...

ANASTASIA HOTEL

ANASTASIA HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής στη Χανιώτη από 28/05 έως 13/06 Κάντε κράτηση για...

KRIOPIGI BEACH HOTEL

KRIOPIGI BEACH HOTEL

Μοναδική προσφορά! Προσφορά διαμονής από 23/05 εώς 10/06 Κάντε κράτηση για την διαμονής...

ROYAL HOTEL

ROYAL HOTEL

Μοναδική προσφορά! Κάντε την κράτηση σας απευθείας από την ιστοσελίδα μας και κερδίστε...

HELENAS APARTMENTS

HELENAS APARTMENTS

Μοναδική προσφορά! Μοναδικές προσφορές για τη διαμονή σας στο Πευκοχώρι! Από 15/05 –...

 • BUDGET 4th WEEKEND OFFER

  BUDGET 4th WEEKEND OFFER

 • BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

  BUDGET 4th DAY FREE OF CHARGE

 • ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

  ΠΕΡΙ ΓΥΡΟΥ & ΣΧΑΡΑΣ

 • IRINI APARTMENTS

  IRINI APARTMENTS

 • ANASTASIA HOTEL

  ANASTASIA HOTEL

 • KRIOPIGI BEACH HOTEL

  KRIOPIGI BEACH HOTEL

 • ROYAL HOTEL

  ROYAL HOTEL

 • HELENAS APARTMENTS

  HELENAS APARTMENTS

Δίον

dionΑπέχει από τον Πολύγυρο περίπου 150 χιλιόμετρα. Ήταν η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων (αντίστοιχη με τους Δελφούς και την Ολυμπία για τη Νότια Ελλάδα). Πρόκειται για μια ισχυρά περιτειχισμένη πόλη, με τέλεια ρυμοτομία. Ναοί και άλλα ιερά, αγάλματα θεών, σοφών, βασιλέων και ηρώων κοσμούν την πόλη μαζί με δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, θέατρα, λουτρά και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Η μυθολογία λέει ότι οι γυναίκες του Δίου διαμέλισαν τον Ορφέα διότι, μετά την αποτυχία του να επαναφέρει στη ζωή την αγαπημένη του Ευρυδίκη τις περιφρονούσε. Οι φόνισσες έτρεξαν να ξεπλύνουν τα χέρια τους στον μικρό τοπικό ποταμό Βαφύρα. Ο ποταμός, για να μη δεχτεί το αίμα, χάθηκε στα φαράγγια του Ολύμπου και μετά από μεγάλη διαδρομή, υπόγεια, αναβλύζει καθαρός στο Δίον. Η περιοχή κατοικείται από την πρώιμη εποχή του Σιδήρου (1100 π.Χ.). Το ιερό του Δία ιδρύθηκε εδώ από τους Μακεδόνες, σύγχρονα με τις γειτονικές Αιγές (Βεργίνα) το 700 π.Χ. περίπου.

Ο βασιλιάς Αρχέλαος...
ανέδειξε το χώρο σε κοινό ιερό των Μακεδόνων και θεσμοθέτησε τα Μακεδονικά Ολύμπια, θρησκευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές γιορτές και αγώνες, αφιερωμένα στο Δία. Διαρκούσαν εννέα ημέρες, μία για κάθε μούσα. Εδώ δίδαξε τις τραγωδίες του ο Ευριπίδης και έπαιξε μουσική ο Ορφέας. Εδώ βρέθηκε και ένα εντυπωσιακό μεγάλο πολυφωνικό μουσικό όργανο (1ος π.Χ. αι.), το αρχαιότερο στην Ευρώπη. Από τότε και για αιώνες συγκεντρώνονταν στην πόλη οι Μακεδόνες για να τιμήσουν το Δία, της Μούσες, τον Ηρακλή και τους άλλους Ολύμπιους Θεούς.
Ο Μέγας Αλέξανδρος... προσευχήθηκε εδώ στο Δία,
πριν αρχίσει τη νικηφόρα εκστρατεία του στην Ανατολή. Η πόλη είναι τετράγωνη με ευθείς, λιθόστρωτους δρόμους, τέλεια συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, δημόσια αποχωρητήρια και λουτρά, θέατρο, καταστήματα, δημόσια κτίρια και σπίτια με σπάνιας τέχνης ψηφιδωτά δάπεδα και μοναδικές τοιχογραφίες. Έξω από τα τείχη της πόλης, σε μία μεγάλη έκταση, ανακαλύφθηκαν ναοί της Δήμητρας, της Άρτεμης, του Διονύσου, της Ίσιδος, της Αφροδίτης, με αγάλματα, ενεπίγραφες στήλες, αναθήματα, αρχιτεκτονικά μέλη, ειδώλια, αγγεία κλπ.
θέατρο, στάδιο, μακεδονικοί τάφοι.
Ανάμεσά τους, μεταγενέστερες παλαιοχριστιανικές βασιλικές με υπέροχα ψηφιδωτά. Δίπλα στο ναό της Ίσιδος υπάρχουν αγκυροβόλια, που δείχνουν ότι εκεί έδεναν πλοία, στον ποταμό Βαφύρα.

Στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου υπάρχουν εκτεθειμένα τα περισσότερα από τα ευρήματα της περιοχής: προϊστορικά, μυκηναϊκά, αγάλματα, βωμοί, επιτύμβια, αρχιτεκτονικά μέλη, όπλα, αγγεία, εργαλεία, νομίσματα, κοσμήματα, ειδώλια, σκεύη, πρωτοχριστιανικά σύμβολα κ.α.
Εντυπωσιακά είναι τα αγάλματα της Αφροδίτης, του Διονύσου, του Ασκληπιού, της Ίσιδος, της Μήδειας, το κεφάλι από άγαλμα της Δήμητρας, τα αγάλματα των φιλοσόφων. Από τη Χαλκιδική οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στην υποδοχή του ξενοδοχείου σας ή σε κάποιο τουριστικό γραφείο της Χαλκιδικής.